Overlay

Kirkerne i Thy

Arkitektur og billedkunst

Thy / Thisted Kommune har 57 kirker med tilsammen en enestående arkitektur og billedkunst. Størstedelen af kirkerne er opført i 1100-tallet og er således de ældst bevarede bygninger på egnen.

Hver kirke afspejler flere perioder. Væsentlige dele af murene er opført i den romanske periode 1100-1250, adskillige om- og tilbygninger i den gotiske 1250-1550.

Altertavler og prædikestole er ofte udført i renæssancen 1550-1650 eller barokken 1640-1750. Enkelte dele af inventaret stammer fra rokokoen 1750-1800, klassicismen 1800-1850 eller historicismen (1850-1920).

Nogle kirker har desuden værker af vor tids kunstnere, Erik Heide, Mogens Hoff, Maja Lisa Engelhardt og Erland Knudssøn Madsen.

 

kirkerneithy.jpg

Sengotisk alterskab i Thisted Kirke fra o. 1520. I midten Jomfru Maria, omgivet af Paulus med sværd og Maria Magdalene med salvekrukke. Sidefløje med de 12 apostle. Foto: Henrik Bolt-Jørgensen.


Oplysninger om kirkerne

Aalborg Stifts hjemmeside er der en god gennemgang af næsten alle kirker i Thy.

Læsning om kirkerne

Kirkerne i Thy, af Charlotte Boje H. Andersen, Else Bisgaard, Henrik Bolt-Jørgensen og Jytte Nielsen, Museet for Thy og Vester Hanherred 2009. Denne bog giver en samlet introduktion til kirkerne i Thy.

Kirkeliv og kirker i Thy, (Kirkeliv v/ Klaus Madsen, Kirker i Thy v/ Henrik Bolt-Jørgensen). DVD, udgivet af Museet for Thy og Vester Hanherred i 2012. Her gives bl.a. en nøgle til kunsthistorien fra 1100-tallet og frem til i dag. Dertil kommer en gennemgang af 7 udvalgte kirker: Hansted, Lodbjerg, Sjørring, Thisted, Tved, Tømmerby og Vestervig.

Desuden har mange kirker en trykt besøgsvejledning, som gerne ligger i våbenhuset og kan købes for et beskedent beløb.

Åbningstider og besøgsmuligheder

På søndage og andre helligdage er kirkerne sædvanligvis forbeholdt gudstjenesten. Kirkelige handlinger som begravelse og bryllup kan også begrænse besøgsmulighederne i løbet af ugen.

Større grupper bør i forvejen aftale deres besøg med kirkens præst eller graver. Præstens navn og telefon findes her. På samme hjemmeside er der under den enkelte kirke link til dens eventuelle hjemmeside.

En komplet fortegnelse over alle folkekirker i Thy og deres åbningstider findes her som en pdf., lige til at printe ud og tage med på kirketuren.

 

 

 

 

Del med dine venner!